Při návštěvě Srí Lanky se neobejdete bez návštěvy čajové plantáže nebo alespoň továrny na zpracování.
My jsme zavítali na obě místa.
Navštívili jsme tu nejstarší plantáž z nich, farmu Jamese Taylora. O něm jsem už psala.
Vydali jsme se na procházku dlouho několik kilometrů čajovou plantáží, která je velmi rozlehlá. Všude kolem čajové keře, sem tam jsme potkávali sběračky nebo jiné pracovníky.
Některé sběračky sbíraly čaj, jiné později měly přestávku, odpočívaly v přístřešku s plnými pytli čaje.
Byla to nádherná procházka přírodou, kopcovitým terénem a s krásnými místy k focení. A všude samý čaj. Je to obrovská farma.
Taky jsme si uvědomovali, že práce tady musí být hodně náročná, denně nasbírat 20 kilo lístků čaje není jen tak, navíc je teplo a vlhko.
Potkali jsme také různé odbočky do dalších částí farmy, i ke zřícenině původního hlavního domu.
Celé to mělo zajímavou atmosféru, ocitli jsme se tak trochu mimo čas, jako by bylo před 150 lety. Trochu to „narušil“ jen 1 tuk tuk, mířící po cestě proti nám. Ale stačilo si představit jezdce nakoni 😉.
Širší cesta se postupně zužovala a pak jsme se prodírali i lesíkem a blížili se pomalu k místní vesnici.
O pár dní později jsme navštívili továrnu na čaj.
Ukázali nám a vysvětlili, jak se lístky zpracovávají, rozdíly mezi zeleným, černým a bílým čajem, jak se lístky suší, a připravují na dopravu.
Čaj jsme i ochutnali a mohli si nakoupit, vybírat bylo z čeho. Nabízí tu i různé směsi čaje a bylin, měli tu snad 9 druhů čajů a k tomu dalších asi 9 těch bylinných.
Dobrou chuť k čaji!