Bláznivý kokos aneb nápoje na cestách

Při cestování je mimo jiné fajn věc, ochutnávat místní nápoje.
Třeba čaj na Srí Lance, kávu v Kolumbii nebo Kostarice, víno ve Francii, Itálii nebo Argentině, vodu všude 😉

A pak samozřejmě různé místní speciality, na které jinde nenarazíte.

Z těch méně standardních jsem měla možnost ochutnat třeba:

Maté de coca – čaj z koky. K dostání v Peru, Bolívii, Kolumbii, a možná i jinde.
Lístky koky slouží jako prevence/léčba vysokohorské nemoci. Odvodňují plíce, a dělají své zázraky, aby se člověku líp dýchalo v místech nad 2 tisíce metrů, natož ve 4 tisících, kde je míň kyslíku.
Chutná výborně, má příjemnou a svěží chuť, podobně třeba jako máta.
Podává se ve formě čajových sáčků s drcenými lístky, nebo se přímo 2-3 lístky vhodí do šálku a zalijí vodou.

Rostlinka koky, z které se dělá čaj

Bylinkový čaj v Amazonii – něco podobného – v přírodním parku nám dali ochutnat přírodní bylinkový čaj vyrobených z místních bylinek. Složení si už nepamatuji, víc než polovina přísad je místní, a u nás neroste. Měl tu schopnost, že byl osvěžující a zchlazoval – což se v dusném horku Amazonie celkem hodí 😊

Pisco sour – vynikající místní nápoj z peruánského likéru Pisco a dalších přísad. Při dobrodružném putování po Peru a Bolívii jsme si ho párkrát dopřáli, večerní posezení s lidmi naší skupinky byla příjemnou součástí cesty.

Kolumbijské kakao – místní kakao má dobrou kvalitu, kakaové plantáže tu najdete společně s těmi kávovými. Tento nápoj se však připravuje trochu jinak – nepoužívá se mléko, ale voda, a zároveň k tomu dostanete i místní sýr, který se do kakaa namáčí. Trochu nezvyklé na naše žaludky, ale jelikož jsme si objednali celou snídani, sýr jsem snědla s míchanými vajíčky.
Někteří odvážlivci sýr dokonce upustili do šálku a užívali si chuť kakaa spolu se sýrem, který se jim pak krásně natahoval na lžičku.

Ovocný a zeleninový trh v Kolumbii, kde vám vyrobí třeba koktejly

Coco loco – aneb bláznivý kokos – možná vám název něco řekne, ale na pláži to má trochu jiné provedení.
Vezmete kokos, do něj uděláte díru, přidáte trochu rumu a další přísady, ozdobíte – a dobrou chuť 😊
Vypadá to, že si dopřáváte výbornou kokosovou šťávu, nicméně tahleta je trochu vylepšená, takže to moc nepřehánějte na sluníčku, ať pak neblázníte 😊

A pak jsou tu ještě jiné bláznivé nápoje – o dalších se můžete dočíst v mých e-cestopisech Jedinečná cesta po Kolumbii, nebo Jedinečná cesta po Peru a Bolívii 😊